Før og etter operasjon

De fleste katter vil gjennomgå en operasjon før eller senere i livet. Nå til dags er de fleste operasjonene på katter relativt trygge, men resultatet av behandlingen avhenger av kvaliteten på behandlingen og oppfølging før og etter operasjonen.

Dagene før operasjon

Dersom operasjonen ikke er et nødstilfelle, kan det være fornuftig å ordne seg fri fra jobben for å kunne pleie dyret dagene etter operasjon. Sjansene for komplikasjoner under og etter operasjoner er de siste årene blitt kraftig redusert da kompetansen på både kirurgi og anestesi er blitt bedre.

Oppkast er farlig når katten er under narkose. For å redusere sjansen for dette bør du ikke fôre katta di det siste halve døgnet før operasjonen. Katta bør ha fri tilgang til vann helt frem til operasjonen. Det er lurt å passe på at katta har en god vaksinestatus.

Operasjon

Operasjonsdagen

Rutineoperasjoner utføres gjerne tidlig på dagen. Ta med deg katta til klinikken til avtalt tidspunkt. Selv om inngrepet kanskje er lite, så trenges det tid til å innlede anestesien. Ta med katta i et bur som du gjerne kan merke med navn og telefonnummer. Det kan hende at vi blir nødt til å barbere vekk en liten flekk pels på foten til katta for å kunne gi intravenøse injeksjoner.

Når kan jeg ta med katta hjem?

Når katta skal opereres, vil du bli bedt om å legge igjen telefonnummer så du kan bli kontaktet. Etter rutineoperasjoner er de fleste katter klar til å dra hjem etter en time eller to. Noen dyr trenger lengre tid på å komme seg etter narkosen, og det kan hende veterinæren ønsker å ha katta til observasjon ei stund.

Dette gjør du når du tar katta med deg hjem

Hold katta varm på vei hjem. Ei varmeflaske med en temperatur på rundt 40 grader dekket med et teppe inni reiseburet til katten vil gjøre katta mer komfortabel. Når du er kommet hjem bør katta få hvile i et varmt, stille rom til katta er kommet seg helt etter operasjonen. Ikke la katta gå utendørs på minst 24 timer etter operasjonen. Prøv å holde katta rolig, da plutselige bevegelser kan rive i stingene eller såret. Veterinæren kan skrive ut lindrende smertestillende medisiner og noen ganger antibiotika for å behandle infeksjon. Vi skriver opp hva du skal bruke og når for å gjøre medisineringen lettere.

Uønskede ufarlige effekter som følge av narkosen

Det er vanlig at katta kan være ”sløv” et par timer etter generell narkose. Den vil sove lengre og dypere enn vanlig. Katta kan være ustødig på føttene og kan trenge litt støtte når den bruker kattekassen. Det kan hjelpe og varme opp maten og håndfôre katta dersom appetitten er dårlig etter narkosen. Gi beskjed til veterinæren dersom katta kaster opp mer enn en gang. En slange føres ned i kattas hals under narkosen for å holde åpne luftveier. Dette kan føre til mild hoste et par dager etter operasjonen.

Tegn på at noe er galt

Dersom katta er ”vimsete” og lat og beveger seg ustødig, selv 24 timer etter narkosen, bør du ringe veterinæren og spørre om råd. Kontakt veterinæren snarest dersom du ser at stingene går opp, at du ser antydning til infeksjon, at katta hovner veldig opp eller om du ser urovekkende blødning.

Slik forhindrer du at katta tygger på stingene

Mange katter bryr seg ikke om stingene etter operasjonen. Dersom katta skulle begynne å slikke på dem må du forhindre dette ved å sette på en krage, eller ved å bandasjere området. Mange tror at slikking er rengjørende. Dette er helt feil da kattespyttet er fullt av potensielt farlige bakterier.