Ørebetennelse hos hund

Kløende eller smertefulle ører er et vanlig problem hos våre hunder. Ytre ørebetennelse viser seg vanligvis med kløe og ubehag. Hunden klør seg med bakbeina, rister på hodet eller gnir hodet mot golv og matter. Undersøker man øret vil man kunne kjenne en søtlig eller kraftig illeluktende duft, samt se et brunt eller gult, klebrig sekret i øregangen. Denne typen sekret og lukt innebærer en overvekst av bakterier eller sopp. Dersom du mistenker at hunden din har fått ørebetennelse bør du oppsøke veterinær snarest. Ørebetennelse krever rask og korrekt behandling ellers kan det utvikle seg en kronisk ørebetennelse som i det lange løp kan redusere livskvaliteten til hunden din betraktelig.

Ørebetennelse

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren vil innlede behandlingen ved å rense øret. Dette skjer nesten alltid under sedasjon da ørebetennelser er smertefulle. En bakterie- og sopp- dyrkningsprøve fra øret er i mange tilfeller nødvendig for å bestemme sykdomsårsak og derav virkningsfull behandling.

Hvilken behandling er aktuell

Veterinæren vil veilede eier i hvordan og hvor hyppig ørene bør renses hjemme. Valg av type ørerensemiddel velges ut fra sykdomsårsak. Antibiotika- og kortison- behandling gjennomføres kun i tilfeller hvor veterinæren har forordnet dette, da oftest på bakgrunn av mikrobiologisk dyrkningssvar. Det er i noen tilfeller nødvendig med gjentatte konsultasjoner for opprensing i øret da hovne trange ørekanaler kan være umulig å behandle hjemme. En kontroll vil alltid anbefales etter endt behandling for å se at øret er helt friskt i hele øregangen.

Komplikasjoner

Mange hunder rammes aldri av ørebetennelse. Andre rammes av og til og blir god som ny etter behandling. Et fåtall hunder får store problemer med infeksjoner som ikke vil heles eller gir hyppige tilbakefall. Hos disse få problemhundene er det fornuftig å lete etter underliggende årsaker til ørebetennelsene. Vi vet at visse egenskaper øker risikoen for ørebetennelse. Disse er blant andre store, hengende ører og trange ørekanaler, eventuelt allergier mot noe som finnes i miljøet eller maten. Ikke vent for lenge med å oppsøke veterinær. Venter du, øker risikoen for kroniske betennelser.

Forebyggende tiltak

Friske ører bør ikke vaskes i unøde. En bør heller ikke rense ørene med q-tips noen gang. Dersom man har en hund som har gjentatte ørebetennelser kan det allikevel være fornuftig med rensing av ørene med jevne mellomrom, for eksempel annen hver uke. Bruk det middelet veterinæren anbefaler. Ikke stol på dyrebutikkenes anbefalinger av ørerensemiddel med mindre du er trygg på ekspeditørens kunnskap om hund. Mange midler som selges i dyrebutikker er alt for sterke og kan ved for hyppig bruk forårsake ørebetennelse.

Feil bruk av antibiotika!!

Dersom hunden din har blitt behandlet med lokalt virkende antibiotika med god effekt en gang betyr ikke dette at den samme kuren vil virke neste gang. Et forsøk på egenbehandling av ørebetennelse med restmedisin viser seg ofte å medføre ytterligere lidelse for hunden. Gjentatt bruk med samme antibiotikatype medfører antibiotikaresistens (bakteriene blir motstandsdyktige). I tillegg vil bruk av samme type antibiotika utrydde den normale bakteriefloraen og den sykdomsfremmende motstandsdyktige bakterien får svært gode forhold. Dette kan være en trussel mot hunden, men også mot deg som hundeeier.

Ikke nøl med å kontakte dyreklinikken ved mistanke om tilbakevendende ørebetennelse.