Korsbåndsruptur (leddbåndskade i kneet)

Avrivning av korsbåndet i kneet er en vanlig skade hos hunder. Dersom leddbåndene er avrevet er det nødvendig å erstatte disse ved hjelp av en kneoperasjon. Etter operasjonen får de fleste hunder tilbake sin normale bevegelighet.

Hvor ligger korsbåndene?

Korsbåndene er to leddbånd som strekker seg mellom knoklene over og under kneet. Leddbåndene holder kneet sammen, samtidig som de forhindrer at knoklene skal kunne gli over hverandre i fartsretningen.

Slik skades korsbåndene

Leddbåndene skades oftest ved en plutselig sterk vridning av kneet. Dette skjer oftest under trening og mosjon. Hunden vil stoppe og vil umiddelbart være fullstendig halt på det ene bakbenet. Hunder med korsbåndsruptur står på en karakteristisk måte hvor det skadede benet så vidt rører bakken med tærne uten å ta bære vekt. Det er ikke uvanlig at korsbåndene kan skades uten at de overrives. I slike tilfeller kan hunden være halt av og til.

Korsbåndsruptur

Dette gjør dyrlegen

Dyrlegen vil ha mistanke om hva som har skjedd ut fra din beskrivelse av hendelsesforløpet. Det vil oftest være nødvendig å bedøve hunden for å kunne undersøke leddbåndene. Dette skyldes at våkne hunder ofte bruker musklene til å stabilisere kneet under undersøkelsen. Det er fornuftig å ta røntgenbilder av kneet for å utelukke eventuelle andre skader i kneet.

Behandlingen

Som hos mennesker kan skadede leddbånd erstattes med syntetiske leddbånd. Dette innebærer en operasjon av kneet. Hos noen små hunderaser kan kneet gjenvinne funksjonelt nivå uten operasjon. Dette krever imidlertid flere måneder med ro og visshet om at ytterligere skader har oppstått. Hos store hunder vil en operasjon være nødvendig for at hunden skal bli bedre. Selv de som bare har delvis avrevet korsbånd må opereres. Disse hundene kan bli bedre med lang tids ro, men de vil ofte forverre skaden når de slippes i normal aktivitet igjen.

Hunden din får det bedre etter operasjonen

Operasjonen er normalt 100 prosent vellykket. Dette forutsatt at du er i stand til å følge instruksene du får hos dyrlegen angående oppfølging etter operasjonen. Hunden skal holdes i ro i minst en måned, for så å båndluftes til dyrlegen sier at du kan begynne å belaste hunden igjen. Fysioterapi og svømming vil påskynde helingen. Det kan gå flere måneder før hunden er god som den en gang var. Etter hvert som hunden eldes kan det opererte kneleddet bli litt stivt som følge av en slags slitasjegikt.