Tannkjøttbetennelse (periodontitt)

Periodontitt rammer tannkjøttet og dets tilheftning til tennene. Får periodontitten utvikle seg vil tennene løsne og til slutt falle ut. Anslagsvis halvparten av hunder over fire år lider av periodontitt. Da vi på Narvik dyreklinikk ukentlig fjerner tenner som løsner som følge av periodontitt føler vi at det er viktig å informere om hva som kan gjøres for å forebygge dette.

Slik utvikler periodontitt seg

Periodontitt begynner med dannelsen av plakk, en gjennomsiktig klebrig hinne bestående av protein, døde celler og bakterier. Denne hinnen fjerner vi når vi pusser tennene. Plakk fester seg på tennene 12 timer etter at vi sist pusset tennene. Dersom en ikke fjerner plakket, vil det reagere med mineraler i maten vi spiser, for så å bli omdannet til tannstein.

Tannkjøttbetennelse

Tannsteinen irriterer tannkjøttet og slipper bakteriene til slik at de kan «spise» på tilheftningen til tennene. Dette fører til tap av tenner dersom ikke forebyggende tiltak settes inn.

Alvorlighetsgrader

Fase 1: Lett tannkjøttbetennelse, noe rødfarge i tannkjøttet og litt hevelse av tannkjøttets kant mot tennene.
Fase 2: Tidlig periodontitt, tannkjøttet blør når en forsøker å skyve det ned mot tannrota.
Fase 3: Etablert periodontitt, tannkjøttet trekker seg vekk fra tanna og gir mindre støtte til tanna.
Fase 4: Uttalt periodontitt, tanna begynner å bevege seg.

Diagnostisering

Ved hjelp av en tannkjøtt lommemåler kan en måle dybden på lomma mellom tannkjøttet og tanna. Denne lomma skal normalt ikke være dypere enn rundt 1-3 mm.

Røntgen av tennene kan vise tap av bein rundt tannrøttene. Dersom mer enn halvparten av beinet som støtter tanna er tært vekk av bakteriene er det usannsynlig at en skal klare å berge tanna.

Lommedybde på 6 mm er ensbetydende med at tanna ikke kan reddes.

Hvordan behandles periodontitt

Hver fase har ulik behandlingsmetodikk:

Fase 1: profesjonell tannrensing, tannsteinsfjerning og tannpuss hjemme
Fase 2 og 3: samme som fase 1, men hunden må tilbake til profesjonell tannrensning kanskje så hyppig som hver 2. måned til sykdommen er kurert.
Fase 4: Tanntrekking eller kirurgisk behandling av tannkjøttet for å forsøke å redusere lommedybden mellom tannkjøtt og tann.

Forebygging av periodontitt

Tannpussing er den desidert beste metoden for å unngå periodontitt. Bruk tannkrem som er beregnet på hunder. Mennesketannkrem inneholder fluor som ikke må svelges. Gi hunden litt tid. Begynn med hyppig undersøkelse av tennene. Når hunden godtar dette kan en forsøke å tørke litt klorhexidin på tennene. Deretter forsøker en med tannbørsten. De aller fleste hunder aksepterer tannbørsten så lenge de får tid til å bli vant til den. Puss tennene en gang om dagen. (Det optimale er to ganger for dagen, men de færreste tar seg tid til dette).

Ved å pusse tennene på hunden regelmessig sparer en hunden for smerte i munnhulen. I tillegg vil en unngå den ofte motbydelige ånden som følger med dårlig tannstell.