Tannpleie

Tannpleie blir ofte oversett hos hester. Hester kan som oss mennesker få tannpine, hull i tennene, og tannkjøttlidelser. Ved å vite litt om hva som foregår inni hestens munn kan du klare å forebygge eventuelt ubehag hos din egen hest.

Verdt å vite

Hesten din sine tenner er resultatet av en utvikling som har pågått over millioner av år. Hesten har tilpasset seg endringer i miljøet gjennom årene, noe som har resultert i et dyr som gresser. Tennene deres har utviklet seg til å klare en kost som består av gress, fortennene klipper gresset og jekslene maler det.

Tannpleie

Tennene er meget slitesterke. De har en uregelmessig overflate for å kunne holde en konstant kvernende bevegelse som det å ete gress krever. Hesten din har bruk for regelmessig ettersyn av tennene for å sikre at de slites på den riktige måten. Tamhester lever under forhold som skiller seg mye fra forholdene til ville hester. Disse forholdene påvirker tennenes vekst og slit. Temming, kostendring og bruk av bitt har endret levesettet til tamhesten og dette har påvirket tennene merkbart.

Undersøkelseshyppighet

Ideelt sett bør dyrlegen sjekke tennene en gang i året.

Nyfødte føll og utvikling av tenner frem til 4 års alder

Nyfødte føll bør undersøkes for eventuelle unormalheter i munnen. I løpet av føllets første par uker vokser de fire første fortennene ut: to oppe og to nede. Deretter får føllet fire nye fortenner ved 6 ukers alder og siden fire til ved 6 måneders alder. Alle disse vil skiftes ut i 2- 4 års alderen. Føllet er født med tre jeksler på hver side oppe og nede. Disse skiftes også ut i 2 -4 års alder. Føllet får de tre bakerste blivende jekslene ved henholdsvis 1- 2- og 4- års alder. Totalt blir dette 12 fortenner og 24 jeksler. Noen hester får i tillegg en liten tann foran jekslene i overkjeven som kalles ulvetannen.

Det er fornuftig å be dyrlegen om å undersøke tennene ved 6 måneders alder og siden hver gang hesten fyller år. Dette for å undersøke at frembrudd av tenner skjer normalt og at hestens tannkjøtt ikke er unødig irritert.

Ved å undersøke føllets tenner og munnhule fra de første ukene av vil man kunne gjøre føllet fortrolig med denne prosedyren.

Hester på 5 år bør ha fått alle blivende tenner. Dyrlegen bør undersøke tennene for å se om alle er kommet frem uten å skape problemer. Hjørnetenner ses ofte hos hingster og vallaker, disse vokser eventuelt frem når hesten er mellom 4 og 5 år gammel. Hopper (25-30%) har eventuelt meget små hjørnetenner. I 4- 5 års alder kan det hende dyrlegen velger å raspe tennene for å sikre at eventuelle skarpe slitekanter fjernes.

Hester som er over 5 år gamle og sliter med tannstellet kan få fordøyelsesproblemer. De kan ha vanskelig for å få i seg nok fôr og de kan ha problemer med å tygge fôret godt nok. Tyggeproblemer skyldes oftest tannspisser som irriterer tannkjøttet. Disse spissene kan raspes vekk. Hesten kan også ha tannpine på grunn av hull og tannrotinfeksjoner. I disse tilfellene er løsningen ofte å trekke ut den aktuelle tannen.

Hester som er over 15 år gamle vil hyppigere kunne få tannproblemer på grunn av feilslitasje. Det kan derfor være nødvendig å undersøke disse hestene så ofte som hver 6. måned for å unngå eventuelle fordøyelsesproblemer.

Hvis du ikke er helt sikker på hvor gammel hesten din er så vil dyrlegen kanskje kunne vurdere alderen ved å undersøke tennenes utseende og stilling. Tennene kan gi tilstrekkelige opplysninger til å gi en «kvalifisert gjetning» om alderen. Dette bildet viser en hest på 4 år.

Veterinærundersøkelsen

Dyrlegen vil se etter en del forskjellige alminnelige problemer, bl.a. :

  • Sprukne tenner.
  • Sår i munnen og områder hvor tannkjøttet er ømt.
  • Betennelse i tannkjøttet
  • Problemer med frembrudd av tennene.
  • Skarpe kanter og haker på tyggeflatene.
  • Dårlig tannstilling, bl.a. overbitt og underbitt.
  • Forstyrrelse fra hjørnetennene.

Å raspe tenner har vært en meget vanlig oppgave for dyrleger. Dette har stort sett har vært gjort i stallen. Dette innebærer bruk av forskjellige tannrasper. Dyrlegen vil gi hesten et beroligende middel for å hindre at hesten skader seg selv eller andre dersom den skulle få panikk. Dyrlegen låser munnen i åpen stilling ved hjelp av et munnjern og deretter rasper han tennene for å skape et bedre bitt. Prosedyren gjør ikke vondt.

Ved Narvik dyreklinikk har vi ved hjelp av dyrlege Ellen Schmedling forbedret kompetansen på hestens tenner. Ellen Schmedling behandler hester ved Narvik dyreklinikk flere ganger i året. Oppdatert forskning viser at det å raspe tenner på den tradisjonelle måten kan lindre problemer, men svært ofte vil dette være kortvarig problemløsning. Ved Narvik dyreklinikk kan vi ved hjelp av et lite bor justere kanskje en eneste problemtann slik at tyggebevegelsen normaliseres. For mer informasjon om mer avansert tannbehandling henviser vi til veterinær Ellen Schmedlings hjemmeside, www.hestekur.no

Symptomer på tannproblemer

Dersom du har hatt tannpine selv vet du hva det innebærer, hester kan få det på samme måte.

Vær på utkikk etter unormal oppførsel:

  • Hesten din støter aggressivt til høyet eller rister det før den spiser det – den forsøker å riste bladene av for å gjøre det lettere å tygge.
  • Hesten drikker mindre – kaldt vann kan være ubehagelig for tenner med hull.
  • Hesten mister halvtygd mat ut av munnen – på grunn av smerte i munnen eller dårlig tannstilling.
  • Hesten spiser langsomt og mindre enn normalt.
  • Du kan se merkelig hodeholdning eller at hesten rister på hoder når den strigles.
  • Det kan hende hesten legger høyet i vann for å bløtgjøre det. Høyet blir lettere å tygge..
  • Hesten går dårlig på bittet – når tøylene trekker i bittet blir hestens lepper trukket bak mot de fremste jekslene. Det er absolutt nødvendig at dette området holdes fri for skarpe eller ru kanter.

Du bør også kunne legge merke til andre unormale tegn :

  • Dårlig ånde – et tegn på dårlige tenner, som hos mennesker.
  • Unormal sikling.
  • Økt hyppighet av kolikk.
  • Neseflodd, slim fra nesen.
  • Sår på tunge, lepper eller gommene.
  • Hevelser i ansiktet eller underkjeven.
  • Tungen henger ut av munnen – hesten forsøker å holde tunga vekk fra skarpe tannspisser.
  • Vekttap – fordi hesten ikke klarer å spise ordentlig.

Rutinemessig pleie og regelmessige ettersyn og stell vil sikre at du minimerer risikoen for tannproblemer. Hvis du ønsker en tilfreds og smertefri hest så sørg for at tennene undersøkes minst en gang i året. Vær alltid på utkikk etter unormal oppførsel eller tegn på at noe er galt.