Hovpleie

Hovproblemer er den vanligste årsaken til halthet hos hest. Hovpleie kan lett bli oversett av eieren. Det er flere tilstander som kan forårsake alvorlige haltheter dersom de ikke behandles eller oppdages i tide. Derfor er det svært viktig å holde et våkent øye med høvenes tilstand. Det er også viktig at man vet hva slags tilstander som kan ramme en hests hover og hvordan man kjenner dem igjen.

Hoven er utsatt for problemer

Hovene til en hest er fantastiske strukturer. De bærer hele vekten av hesten, I gjennomsnitt ca 500 kg, på fire områder som er ca 15 cm i diameter hver. Hver hov bærer altså i hvile ca 125 kg hver. Denne tyngden øker mange ganger når hesten beveger seg. Hovens struktur og form er helt avgjørende for at dette faktisk er mulig.

Hovpleie

Grunnleggende strukturer i hoven

Hovveggen

Denne er laget av et hornlignende materiale på same måten som neglene våre. Dette hornmaterialet vokser ut fra kronranda øverst I hoven, og også fra undersiden av hoven, fra sålen og fra kråka. Veksten av hornet er ganske langsom, ca 0,5 cm pr måned. Hovveggen omgir bløtvev og skjelett inne i hoven. På frambeina danner den fremre hovveggen en rett linje fra bakken og inn i kodeleddet. På bakbeina er denne linjen noe brattere. Hovveggen skal slites jevnt.

Sålen

Dette er hovens underside. Den skal være svakt konkav. Sålen er noe elastisk. Når hoven bærer vekt skal ikke sålen være I kontakt med bakken. I sentrum av sålen er det hevet del som kalles kråka. Denne skal være I kontakt med bakken når hoven bærer vekt.

Kråka

Dette er et forhøyet trekantet område i sentrum av sålen. Den har som formål å gi feste på mykt underlag og å pumpe blodet gjennom hoven ved at den blir utsatt for motrykk når hoven bærer vekt. Den fungerer også som støtdemper i noen grad. Kråka deler sålen inn i to like halvdeler. Den skal tåle å utsettes for trykk.

Hvordan ta vare på høvene til hesten din

Det finnes noen enkle forholdsregler man bør følge for å sørge for at hestens hover holder seg i god stand. Disse inkluderer:

  • Rengjør hovene daglig med en hovskrape. Dette gir deg også en regelmessig sjekk av hovene slik at du lett oppdager eventuelle sprekker og unormaliteter og du kan følge med på skoenes tilstand hvis den er skodd.
  • Fôr med en velbalansert diett, slik at hesten får I seg de riktige byggestoffene den trenger til hovvekst. Hvis hesten din har dårlige hover kan du gi et kosttilskudd som er ekstra bra for hovene, som for eksempel “farrier’s formula”. Spør veterinæren din eller hovslageren om råd.
  • Pass på at du får smeden til å komme med regelmessige mellomrom. Vanligvis trenger en hest å bli skodd om ca hver 6. uke
  • Ta kontakt med veterinæren ved det minste tegn til halthet – Det er meget sannsynlig at haltheten stammer fra et problem i hoven.

Hovslager er viktig

Regelmessige omskoinger av hesten din er enda viktigere enn regelmessige vaksinasjoner og ormekurer. Dette er en garanti for at hovene behandles så godt som mulig og at ethvert problem i høvene oppdages tidlig. Det er viktig å ha en god, utlært smed til å gjøre dette arbeidet. Spør gjerne venner og bekjente om de har noen å anbefale.

Hva smeden gjør regelmessig:

  • Hvis hesten er uskodd vil smeden trimme høvene, dvs skjære av litt av sålen, og raspe de ned til en ideell hovform. Hvor ofte dette må gjøres avhenger av hvor raskt hovene vokser. Det varierer mellom 4 og 8 uker.
  • Hvis hesten er skodd, taes skoene av, hoven trimmes slik at den igjen har en optimal fasong og skoene settes på igjen, evt settes det nye sko settes på. Skoene vil alltid formes og tilpasses til hoven, ikke hoven til skoene.
  • Når hovene trimmes prøver smeden å balansere foten slik at overflødig vekst fjernes, spesielt fra tåa hvor de vokser raskest. Så raspes hoven slik at bæreflaten blir jevn. Balanse oppnås når begge draktsidene tar ned i bakken samtidig og leder til en overrulling i midten av tåa. Denne bevegelsessymmetrien hjelper hoven og benet til å fordele vekten de utsettes for jevnt. Slik fordeles vekt og slitasje i ledd og skjelett på en optimal måte.

Type sko

Skoene lages slik at hesten blir i stand til å trene lengre og arbeide hardere, spesielt på hardt underlag. De beskytter hoven mot slitasje. Som regel er det best å bruke den letteste typen sko som passer I forhold til hestens treningsmengde. Hvis skoene er for tunge kan dette resultere i ujevnheter i gangartene og unødig slitasje på hastens kropp. Smeden vil vite hva slags sko som passer best for hesten din.

Som oftest vil man foretrekke at hesten varmskoes (at skoen varmes opp slik at metallet blir mykt), siden tilpassningen da blir optimal. Med mindre det er gode grunner til noe annet vil man benytte flate sko. Hvis man bruker brodder skal disse taes ut når man ikke trenger dem, ellers kan de forårsake unødig stygge skader når hestene leker, eller sparker. Om vinteren kan man bruke “hofgrip”, en gummisåle mellom skoen og hoven, for å unngå kladder.

Varselsignaler:

Følgende er de vanligste lidelsene i hoven:

Sprekker i hovveggen

Disse starter som regel som små sprekker nederst i hoven (grassprekker), men noen oppstår også oppe ved kronranda eller nærmere draktene (sandsprekk). De kan være horisontale eller vertikale, overfladiske eller gjennomgående (helt inn til lærhuden, dvs det kommer blod ut ev de). De kan føre til halthet og hvis de ikke behandles kan de til slutt bli infiserte og forårsake infeksjoner og mye smerte.
Sprekker kan komme av mangel på visse næringsstoffer, dårlig eller utilstrekkelig skoing eller de kan skyldes en uheldig disposisjon i hoven. Det kreves raskt tilsyn både fra veterinær og smed.

Såleknusning

En såleknusning synes ikke alltid før man rensker opp under hoven med en hovkniv og skjærer bort det ytterste laget av sålen. N såleknusning er som et blåmerke i sålen. Videre kan den føre til betennelser og halthet. Årsaken kan være overanstrengelse, et traume eller en stein mot hovens såle, tynne såleflater eller dårlig skoing. Behandling inkludere veterinærbesøk og hvile.

Hovbyll (en verkebyll inne i hoven)

Dette er en ekstremt smertefull tilstand og hesten vil ofte hoppe på tre ben. Man kan tro at den faktisk har brukket noe. Denne smerten skyldes at det bygges opp et trykk inne i byllen fordi den er omgitt av hovveggen som ikke gir etter. Så snart man får skjært opp byllen og lettet på trykket vil smerten også reduseres kraftig. Slike byller dannes når sålen på et eller annet vis blir gjennomboret, slik at det blir åpning for infeksjoner inn i hoven. Dette er en potensielt svært alvorlig situasjon og du må øyeblikkelig kontakte veterinær. Hvis infeksjonen ikke behandles kan den spre seg til sensitive områder inne i hoven som skjelett eller ledd. Her vil det oppstå mer langvarig skade. Byllen kan også finne utløp for trykket ved å sprekke opp langs kronranda. Hele nedre delen av benet kan bli svært hovent ved en slik situasjon.

Stikkskader

Stikkskader i hoven er svært vanlige. Hvis hesten tråkker på et skarpt gjennomtrengende objekt som for eksempel en spiker vil den få en stikkskade i hoven. Det er da veldig viktig å notere seg hvor langt inn, i hvilken retning og hvor i sålen den gikk inn, før man eventuelt trekker den ut. Spikeren kan også bli sittende til veterinær kommer hvis man er usikker på hva man skal gjøre med den. Det er viktig å kunne finne ut om det underliggende hovsenebenet eller hovsenebensleddet er truffet av spikeren. Dersom spikeren har nådd inn til ben od ledd er prognosen svært dårlig med mindre øyeblikkelig hjelp kan gis. Det som kalles den farlige tredjedelen er den midterste tredjedelen av hoven hvor faren er størst for at skjelett og ledd er medinndratt.

Forbenet draktbrusk

Dette skyldes trykk på draktene over et langt liv. Dannes gjerne på innsiden av hoven først.

Sur såle

Dette er en infeksjon som angår kråka og sålen, og det produseres en stinkende, grønnsvart substans spesielt i gropa mellom disse to strukturene. Dette oppstår mest hos hester som står på vått underlag, og som sjelden får hovene rensket med hovskrape. Sur såle trenger veterinærtilsyn hvis det har blitt ille nok. Det er viktig å holde føttene tørre for å få hesten frisk igjen.

Gjennomtråkk

Dette er ikke så vanlig. Dette er et åpent sår som det kommer blod eller puss fra på eller rett over kronranda, på innsiden eller utsiden av hoven. Det kan skyldes et sår eller et traume, for eksempel at den har blitt tråkket på av en annen hest eller at den har tråkket på seg selv. Dette krever veterinærtilsyn.

Forfangenhet

Denne tilstanden er også svært smertefull. Den normale blodtilførselen til hoven kuttes pga en allergilignende reaksjon på for eksempel svært kraftig kost som nytt gress om våren eller fri tilgang til havresekken. Følgende er tegn på forfangenhet:

  • Halthet – vanligst på frambena, og gjerne begge samtidig
  • Når hesten går, setter den hælen i bakken før tåa.
  • Hesten står på en karakteristisk måte, ved at den prøver å legge vekten fra frambena over på bakbena.
  • Hvis hesten har hatt forfagenhet før, vil dette synes i hovveggen som innsunkne ringer i hornet i hovveggen.
  • Hvis hovbenet har dreiet ut av posisjon vil dette ”falle ned” inne i hoven og trykke på sålen innenifra. Dette vil forårsake blodutredning og såleknusning i sålen.
  • Den hvite linja i hovveggen i sålen vil bli bredere og det vil lett dannes mikrosprekker med påfølgende infeksjoner og byller i den .

Forfangenhet er en akutt tilstand og du bør kontakte veterinær med en gang hvis hesten har noen av disse symptomene. Se egen artikkel om forfangenhet.