Dverghamster
Den kinesiske dverghamsteren er liten, rund og svært sosial. Et voksent dyr veier 50 – 60 gram. Den russiske dverghamsteren har en litt mer avlang kroppsfasong, men er ellers lik den kinesiske. Begge har mange likheter med den større syriske hamsteren, men de er utpreget mer sosiale enn sin større ”fetter”, og trenger i motsetning til den helst å ha en kompis å bo sammen med for å ha det godt.
Bur
Hamsteren trenger mye mosjon. I vill tilstand beveger de seg ofte opp til 6-7 km i løpet av en natt! Dermed er det viktig med solide treningshjul, klatrestativer og diverse tunneler. De har også graving som en viktig del av sin naturlige adferd og trenger et dypt lag strø, flis eller lignende, slik at den får gravd masse. I tillegg må den ha en egen reiravdeling. Her kan man bruke papir eller høy, og helst ikke bomull fordi det kan pakke seg inn i kinnposene og skape irritasjon og sår.
Mat
I dyrebutikkene finnes gode pelletblandinger. Den kan også få frukt, grønnsaker og nøtter. I naturen spiser den også et og annet insekt og andre animalske proteiner. Den foretrekker å spise fra gulvet heller enn fra en bolle, men av hygieniske hensyn er ikke dette ønskelig… Den hamstrer mat, derav navnet, slik at det er viktig å fjerne mat som kan råtne med jevne mellomrom fra diverse hjørner i buret. I tillegg må den få fri tilgang på ferskt vann fra en flaske.
Reproduksjon
De store syriske hamsterne må overvåkes under paringen, for de begynner svært ofte å slåss. Dverghamsterne har derimot et mye fredeligere kjærlighetsliv. Paringen må uansett skje på et nøytralt territorium og hunnen bringes til hannen. Hunnen har fire dagers lang brunst og det kommer tykt sekret ut av vulva, kjønnsleppene. Den første dagen er dette gult, for deretter å bli klart. Pyometra eller livmorbetennelse er ikke uvanlig hos hamstere. Sekretet er da gjerne mer rødt. Etter en vellykket paring kommer det en vaginal plugg med slim. Denne sitter dypt inne i vagina og er ikke alltid lett å oppdage. Syklus hos dverghamster er lengre enn hos den syriske hamsteren, ca 19-22 dager, hos den syriske 15-18 dager. Når ungene er født er det avgjørende for begge artene at den nybakte moren får ro med ungen de første ukene, ellers vil hun lett drepe sine søte små.
Vanlige sykdommer
Demodex criceti og Demodex aurati er den vanligste parasitten. Dette er en hårsekkmidd som finnes hos friske dyr. Midden overføres fra moren til ungene i dieperioden. Disponerende faktorer for å utvikle sykdom er annen sykdom, nedsatt immunforsvar og høy alder. Symptomer er hårløshet og tørr, skjellete hud på bryst og rygg. Det er sjelden kløe.
Staphylococcus pyoderma gir relativt ofte en bakteriell infeksjon i huden. Den forekommer ofte sekundært til hårsekkmiddinfeksjon og kan enkelt behandles med antibiotika (Baytril®, enrofloxacin).
Hyperadrenokortisisme (Cushing’s sykdom) forekommer pga svulster i hypofyse og hjerne hos eldre dyr. Dette gir unormale nivåer med kortisol i blodet, forårsaker håravfall og mye stress på organismen. Sykdommen er vanskelig å behandle.
Sukkersyke, Diabetes mellitus forekommer relativt ofte hos dverghamster. Symptomene viser seg ved ca 3 måneders alder og inkluderer vekttap, økt drikkelyst og sukker i urinen. Diagnosen stilles ved hjelp av urinstix. Sykdommen kan behandles med diett; kun vegetabilsk fett, så lite fett som mulig og lite sukker. Man må da sjekke hva pelletblandingene inneholder. Ikke gi en sukkersyk hamster frukt.