Tanntrekking og forebyggende behandling

Tanntrekking kan være nødvendig om en tann er frakturert (knekt), om en tann er løs eller om alvorlig infeksjon rammer tannrøttene. Forebyggende tannbehandling kan spare dyr for lidelse og kan samtidig spare dyreeieren for unødvendige kostnader.

Grunner for tanntrekking

En tann må trekkes dersom

  • tanna er frakturert, råtten og infisert og ikke kan behandles på annen måte.
  • tanna er løs, noe som kan være forårsaket av tannstein, resulterende i tannkjøttsykdom og derav bentap.
  • tennene står så trangt at kjevebenet ikke kan dekkes av tannkjøtt.

Tanntrekking og forebyggende behandling

Tegn på tannproblemer hos hunder og katter

Hvis du har hund eller katt kan det være lurt å undersøke munnhulen regelmessig. Dersom tannproblemer oppdages i tide kan smerte og kostbare prosedyrer kanskje unngås.

Tegn på tannproblemer kan være:

  • Dårlig ånde
  • Sikling
  • Hovent, rødt eller misfarget tannkjøtt
  • Ujevn fordeling av tannstein
  • Tannbyll
  • Mangel på matlyst
  • Kløe i hoderegionen

Tanntrekking

Dersom tanntrekking er nødvendig, vil hunden eller katta måtte sederes eller anesteseres. Røntgen av tanna må tas for å identifisere antall røtter og eventuelle kompliserende faktorer. Lokalbedøvelse gis for å redusere operasjonssmerte og ettersmerte. Når tanna er trekt sutureres en tannkjøttlapp over hulrommet i benet. Det tas også kontrollrøntgenbilder for å sikre at eventuelle rotrester ikke blir gjenglemt.

Om en tannbyll er årsaken til at en tann må trekkes vil antibiotikabehandling før tanntrekking noen ganger være påkrevd.

Etter tanntrekkingen

Etter ekstraksjonen kan hunden eller katta småblø i flere timer. Dette er normalt.

For å kurere infeksjon er antibiotikabehandling noen ganger påkrevd. For å redusere graden av ettersmerte foreskrives alltid NSAIDs som er betennelsesdempende medisin.

Hunden eller katta bør ikke spise de første par timer etter tanntrekkingen.

Når mat skal gis bør dette være i form av våtfôr eller tørrfôr som bløtlegges i vann 20 minutter. Dette for å hindre mekanisk slitasje som kan medføre at sting går opp.

De 10 første dagene etter tanntrekkingen bør munnhulen inspiseres daglig. Dersom sting går opp (sjelden) må disse sutureres på nytt.

Du bør konsultere veterinær en uke etter tanntrekking for å sikre at alt er normalt. I enkelte tilfeller kan det oppstå infeksjoner. Infeksjoner medfører lokal hevelse, rødhet, smerte, vond lukt, puss og kanskje feber.

Forebygging av tannproblemer

Tannproblemer kan forebygges hvis hunden får regelmessig tannpuss, tyggegodbiter og et kvalitetsfôr som inneholder tannsteinhemmende ingredienser. Tannpuss med barnetannbørste og tannkrem for dyr er det beste forebyggende tiltak.

Hvis tennene ikke er skikkelig rengjorte vil tannstein utvikle seg. Tannsteinen skyver vekk tannkjøttet og eksponerer beinvev som munnbakteriene går til angrep på.

Tannsteinfjerning

Dersom en, til tross for forebyggende tannpuss, registrerer oppbygging av tannstein bør dette fjernes. Dette gjøres hos veterinæren ved hjelp av en ultralyd tannrensemaskin, samt ved hjelp av mekanisk skraping på vanskelige tannmellomrom.

På små hunderaser er tannsteinfjerning ofte påkrevd flere ganger årlig. Dette skyldes, for mange, genetisk disposisjon for dårlig tannhelse samt ofte trange tannmellomrom. (En liten hund har like mange tenner som en stor hund).

Tanntrekking er ikke alltid nødvendig. I noen tilfeller kan endodontisk behandling (rotfylling) være en mulighet.