Kolikk er et ord alle hesteeiere frykter. Dessverre vil de fleste hester få kolikk på et eller annet tidspunkt. For deg er det derfor ytterst nødvendig å vite hvordan du identifiserer symptomene, og hva du bør gjøre deretter. Til tross for at de fleste tilfeller av kolikk går over med minimal hjelp kan det å få veterinær hjelp på det rette tidspunkt bety forskjellen mellom liv og død for hesten din.
Kolikk er ikke en sykdom men et ord som brukes for å beskrive symptomer som er tegn på smerte i magen (eller abdomen) hos hest.
Det er mange mulige årsaker til kolikk og det er ofte umulig å bestemme hva den eksakte årsaken måtte være. Noe overraskende er hestens fordøyelsessystem rett og slett dårlig konstruert i forhold til arbeidet systemet skal utføre. Kolikk er derfor et vanlig problem. Kolikk kan forårsakes av endringer i:
Visse fysiske tilstander kan gjøre en hest mer tilbøyelig til å få kolikk, f.eks. stor ormebyrde, tannproblemer, og lyskebrok hos unge hingster.
Noen tilfeller av kolikk kan løses gjennom enkel pleie av eieren, mens andre krever veterinært tilsyn. Noen ganger er operasjon eneste løsning. Dessverre vil ikke alle hester som får kolikk klare seg. Om kirurgisk behandling vil lykkes avhenger i meget stor grad av hvor lang tid det går fra de første tegn på kolikk vises til veterinæren blir tilkalt. Enhver unødvendig forsinkelse vil i høy grad minske sjansene for helbredelse. Det er derfor livsnødvendig å kunne vite når dyrlegen bør tilkalles.
Gi aldri hesten noen form for legemiddel (inkl. ormekur) med mindre dyrlegen har gitt deg instruks om det. Legemidler kan skjule symptomene og forhindre at en nøyaktig diagnose kan stilles.
Hvis din hest viser tegn på alvorlig kolikk:
Dyrlegen vil spørre deg om hva som eventuelt hendte i tidsperioden før kolikken begynte, og om hestens daglige pleie. Han/hun vil ønske å se på hesten gå løs i boksen ettersom noen hester ikke viser tegn på smerte mens de blir holdt stille. De vil notere seg hestens almenntilstand, temperatur, puls, respirasjonsfrekvens, o.s.v..
Dyrlegen din vil eventuelt gi hesten din et beroligende middel på dette tidspunkt for å fortsette med undersøkelsen:
Et stetoskop på hestens flanke vil bli brukt for å lytte etter unormale lyder i tarmen (NB vær stille mens dette gjøres!).
En nesesvelgsonde vil eventuelt bli ført gjennom nesen og ned gjennom halsen for å undersøke om der måtte være luft, væske eller mat i magen. Hester kan ikke kaste opp så frigjørelsen av luft eller væske som er innesperret på denne måten er meget viktig.
En rektalundersøkelse vil bli utført for om mulig å kunne diagnostisere den eksakte lidelsen. Selv om det kun er mulig å nå 30-40 % av tarmen på denne måten vil denne prosedyren gi dyrlegen din mange opplysninger om mulige årsaker til kolikken hos hesten.
Det vil eventuelt bli tatt en blodprøve for å se om hesten er dehydrert.
Det kan tas en prøve av væsken i bukhulen (peritonealvæske) ved å stikke en nål i hestens buk. Dette kaldes «bukhulepunktur» eller «parasentese». Peritonealvæsken fungerer som smøremiddel for bukhulen og tarmene. Normalt er denne væsken gullig og klar, men i kolikktilfeller kan dette endre seg.
Disse prosedyrene er viktige for å bedømme kolikkens alvorlighetsgrad og for å bestemme hva som vil være den beste behandlingsmetoden. Hester tolererer normalt undersøkelsene utmerket, og disse vil ikke volde hesten unødvendig ubehag.
Dyrlegen vil bruke resultatene av undersøkelsen for å bestemme seg for hvordan hesten best bør behandles. Dette kan være medisinsk behandling, eller de vil kanskje anbefale kirurgisk behandling. Hvis kolikken er mild og dyrlegen din anbefaler at hesten behandles medisinsk vil du bli nødt til at holde godt øye med hesten og se til den med regelmessige mellomrom for å sikre at symptomene på kolikk avtar. Hesten bør begynne plukke litt høy i løpet av en time. Hvis symptomene på kolikk ikke forsvinner så må du ringe dyrlegen igjen.
Hvis kirurgisk behandling anbefales vil hesten din måtte transporteres til en klinikk hvor det finnes muligheter for å operere. Dyrlegen vil eventuelt foreslå at hesten transporteres med en nesesvelgsonde fastgjort med tape for å fjerne noe av trykket i tarmene. Han/hun vil muligens også gi hesten smertestillende midler til reisen.
Husk på at hester er tilbøyelige til å få kolikk på grunn av deres fordøyelsessystems anatomi og måten tarmen fungerer på.
Selv om noen tilfeller av kolikk ikke kan unngås er det visse ting du kan gjøre for å redusere risikoen for at hesten din skal få kolikk: