Marsvin og C-vitamin

Marsvin kan ikke danne sitt eget C-vitamin, lik oss mennesker. De er avhengige av å få det tilført i kosten. Ved mangel på C-vitamin oppstår sykdom. Oftest rammes unge individer da de ikke har noe reservelager å ta av.

Symptomer

De første tegn på C-vitamin mangel bruker å være at pelsen blir tørr og matt samt at øynene væsker. Ved alvorligere mangel får dyret svulne og smertefulle ledd samt vanskeligheter med å spise pga. at tennene løsner. I tillegg øker risikoen for infeksjoner og andre sykdommer.

Testmetoder og behandling

Det finnes ikke testmetoder for å diagnostisere C-vitaminmangel, men man setter inn behandling på mistanke. Ofte svarer dyrene raskt på behandlingen, og om ikke sykdomsforløpet har gått for langt er prognosen god for fullstendig heling. Det er risiko for kroniske tannproblemer og leddsmerter om sykdommen har gått for langt uten behandling.

Marsvin og C-vitamin

Ved mistanke om mangel er det best å oppsøke en veterinær for undersøkelse. Dersom marsvinet har blitt rammet av infeksjoner eller tannproblemer kan annen behandling enn bare C-vitamintilførsel trenges. Iblant vil man ta et røntgenbilde for å undersøke om det kan påvises leddforandringer.

Hvordan gi C-vitamintilskudd

For å unngå C-vitaminmangel bør marsvin få C-vitamintilskudd fra sin første levedag. Den beste måten å være sikker på at marsvinet virkelig får i seg vitaminet på, er ved å gi det direkte i munnen. Det finnes C-vitamintilskudd i Zoo- butikker, men oftest er det bedre med askorbinsyre eller C-vitamintabletter fra apoteket. Vedlikeholdsbehovet for et marsvin er 5-10 mg/kg daglig, ved drektighet bør man gi 30 mg/kg. Husk på at C-vitamin er en ferskvare og at det raskt brytes ned vann eller om det utsettes for lys. Kjøper man tilskudd i Zoo- butikken bør man kontrollere holdbarhetsdatoen. Dersom C-vitaminet tilføres gjennom drikkevannet bør man tenke på at det brytes raskt ned og at marsvinet derfor må drikke vannet umiddelbart for å ha nytte av dette. Pellets til marsvin er ofte tilsatt C-vitamin men her bør man også huske på holdbarheten. En tommelfingerregel er at pelleten ikke skal være eldre enn 6 uker fra produksjon. Velger man å gi C-vitamin i vannet kan man blande tilsvarende 1 gram i 1 liter. Husk på at marsvinet må drikke vannet med en gang.

C-vitaminrike grønnsaker

I tillegg til tilskudd bør man fôre med litt C-vitaminrike grønnsaker. De beste er persille, rødbeter, spinat, paprika (rød eller grønn) og brokkoli. De mest C-vitaminrike fruktene er appelsiner, klementiner og mandariner som kan gis i veldig små porsjoner.

Overdosering

Overdosering med C-vitamin er sjelden siden vitaminet er vannløselig og overskudd utskilles gjennom urinen. Det skal overdoseres kraftig for at sykdom som følge av dette skal oppstå.