Fôring av hunden

Selv om de fleste hunder fôres utelukkende med boksmat eller tørrfôr, har de samme næringsbehov som sine ville forfedre. For å forbli sunn og frisk, har en hund bruk for en balansert kost som inneholder alle de næringsstoffene som ellers ville finnes i deres naturlige kost. Hunder kan spise mange forskjellige typer mat. De kan overleve på nesten ren vegetarkost, men dette er overhodet ikke anbefalt.

Dette er innholdet i en velbalansert kost

Hunder har bruk for en balansert mengde næringsstoffer i kosten. Hoveddelen av kosten bør bestå av protein (kjøtt), fett og karbohydrater. Protein brukes til å bygge og vedlikeholde kroppens vev, fettet og karbohydratene omsettes i hovedsak til energi. Hunder som brukes til utholdenhetskrevende øvelser bør få hovedsakelig fett som energibasis. En jakthund som skal springe hele dagen, vil ikke holde ut på en karbohydratrik kost. Tips: Ikke gi brødskiva di til hunden under lunsjpausen! Kosten skal ellers bestå av livsviktige bestanddeler som vitaminer og mineraler. De fleste av disse ingrediensene finnes naturlig i, eller tilsettes i, kommersielt fremstilt hundemat. Ute i naturen vil hunder få en variert kost, de spiser hele dyr. Hunder som kun får kjøtt, vil ikke få alle næringsstoffene de har behov for.

Foring

Hva slags fôr bør jeg velge?

Det finnes mange forskjellige kommersielt fremstilte fôrtyper som kan tilfredsstille din hunds behov. Dersom du ser et merke du ikke kjenner i butikken, så vær forsiktig, spesielt hvis fôret er et billigmerke. Som med andre ting må man betale for kvalitet, og et billig merke vil ofte inneholde ingredienser av en lavere kvalitet. De velkjente merkene er sammensatt så de gir hunden alt den har behov for. Dyrlegen vil kunne gi upartiske og gode råd om fôringen av hunden din.

Det er verdt å merke seg at mange billige fôrtyper slett ikke er billige sett på dagspris. De dyrere merkene inneholder mye mindre fyllstoffer, så hunden må spise mindre for å få i seg de nødvendige proteinene og den nødvendige energien. Som eksempel kan nevnes at en hund på 20 kg klarer seg med 180 gram Eukanuba aktiv fôr per dag, mens den av Labb må ha rundt 300 gram for å få i seg de samme næringsstoffene og den samme energien. Dagsprisen blir nesten den samme.

Hvor mye mat skal hunden min ha?

Hunder finnes i mange forskjellige størrelser og utforminger. De ulike vil ha ulikt fôrbehov. Selvfølgelig har små hunder bruk for mindre mat enn større hunder. Hunder som får mye mosjon, trenger mer mat enn de hundene som stort sett ligger på sofaen. Noen hunder har dårlig appetitt, mens andre, som for eksempel Labrador, er beryktet for deres grådighet. Det er individuelle variasjoner på fôrbehov, og fôringsanbefalinger er derfor veiledende. Hunden din vil ha bruk for forskjellig mengde fôr til forskjellige tider i livet. Det er flere stadier i livet hvor fôrbehovet avviker meget fra normalen. Dette er for eksempel:

  • Drektighet – en tispe vil ha behov for fôr utover normalen for å ernære sine ufødte valper. I løpet av den siste del av drektigheten vil hun ofte ha bruk for halvannen gang så mye fôr som hun normalt får. Presset fra valpene som vokser i buken kan begrense evnen til å spise store måltider. Det kan derfor bli nødvendig å gi tispa mindre mål flere ganger om dagen. Det er også lurt å kjøpe høyenergifôr slik at hun ikke trenger så store mengder for å få tilstrekkelig med energi innabords. Når tispa produserer melk stiger fôrbehovet enda mer.
  • Valpestadiet – i løpet av de første par månedene vil valpene vokse særdeles fort. Dette stiller store krav til tispen, og valpene bør vennes til fast føde så hurtig som mulig. Prøv å gi litt fast føde når de er ca tre uker gamle, og øk dette gradvis til de er ca 8 uker gamle. Da bør de være avvent melken. Til å begynne med bør maten være bløt og lett fordøyelig. Med andre ord bør tørrfôret bløtes med vann før servering. En valp har liten mage og kan derfor ikke spise store porsjoner om gangen. Valper bør fôres rundt 5 ganger om dagen når de er 8 uker. Hyppigheten kan reduseres gradvis til to ganger om dagen når de er 6 måneder. Det er fornuftig å bruke et energirikt valpefôr tilpasset størrelsen på hunden for å unngå vokseskader.
  • Alderdommen – Etter som hunden blir eldre vil energibehovet som aktiviteten reduseres. Det er fornuftig å kjøpe et gammelhundfôr fra 7- 8 års alder. Den beste måten å bedømme fôrmengden på er ved å veie hunden med jevne mellomrom. Alt for mange hunder legger på seg og blir overvektige på sine eldre dager. Dette unngås ved å redusere fôringen eller ved å velge gammelhundfôr med litt lavere energimengde.

Ta gjerne kontakt med oss for videre veiledning i fôring av din hund.