Forfangenhet er en vanlig lidelse som en til dags dato ikke forstår så godt. Det er viktig at du kjenner konsekvensene av forfangenhet og at du kjenner til hvordan du best kan unngå lidelsen.
Forfangenhet er en meget smertefull lidelse i hoven. Lidelsen skyldes forandringer i hovens normale blodtilførsel, noe som forårsaker hevelse (betennelse) som kan føre til at hovens struktur svekkes. I meget alvorlige tilfeller kan hovbenet rotere eller synke ned i hoven og i verste fall kan spissen av hovbenet bryte igjennom hovsålen.
Forfangenhet kan forekomme i to former: akutt og kronisk. I akutte tilfeller oppstår symptomene hurtig og er meget alvorlige. Kroniske tilfeller er tilfeller som ikke har latt seg kurere fullstendig. Disse er ofte mindre alvorlig, men hesten vil oftest være plaget resten av levetiden.
Blant symptomene på akutt forfangenhet ses følgende:
Blant symptomene på kronisk forfangenhet ses følgende:
Hvis hesten din viser symptomer på akutt forfangenhet bør du ringe dyrlegen – forfangenhet krever akuttbehandling. Hesten din har mye større sjanse for å komme seg dersom behandlingen startes tidlig.
Før dyrlegen rekker å være på plass kan du gjøre det mer behagelig for hesten ved å:
Kronisk forfangenhet krever ikke akuttbehandling men det er viktig at du kontakter dyrlegen med det samme du oppdager symptomene for at spørre om råd.
Alle hester kan rammes av forfangenhet, men noen hester er mer tilbøyelige til å få lidelsen enn andre. Faktorer som gjør at en hest vil være mer tilbøyelig til å utvikle forfangenhet er:
Behandlingen av hesten vil avhenge av hvor alvorlige symptomene er, og vil eventuelt omfatte følgende:
Det er viktig at du følger dyrlegens instrukser nøye og at du underretter han eller henne om eventuelle fremskritt eller tilbakeskritt.
Dessverre kan forfangenhet gi omfattende, uhelbredelige skader i hovene. Dette skjer oftest når behandlingen ikke starter hurtig nok. I disse tilfellene vil hesten aldri bli smertefri, og avlivning er den eneste løsning.
De fleste hester som blir behandlet for forfangenhet vil kunne ris på igjen. Dette avhenger av hvor alvorlige symptomene er og hvor godt hesten reagerer på behandlingen. Du bør ikke ri på hesten før dyrlegen har sagt at dette vil være risikofritt. Når en hest har vært plaget med forfangenhet en gang er det stor sannsynlighet for at den kan bli plaget igjen så det er svært viktig at du er oppmerksom på symptomene videre. Ikke ri dersom du mistenker at forfangenhet er på vei!!
For å forhindre gjentatte tilfeller av forfangenhet er det viktig å gjøre visse varige endringer i hestepasset.
Dyrlegen kan gi råd om andre viktige forebyggende forholdsregler som: